30.4.2013

Itkua ja ensiaskelia

Lähdin perjantaina suoraan töistä viikonlopun viettoon toiselle paikkakunnalle, ja kun sunnuntaina palasin takaisin kotiin, oli pennut kasvaneet ihan kamalan paljon! Osalla on jo silmätkin auenneet ja pennut yrittävät niin kovasti ottaa askeleita. Ne alkavat myös pikkuhiljaa ymmärtämään vähän ympärillä tapahtuvista asioista.

Eilen vähän huolestuttiin kun kaikista tummin lemon belton narttu itkeskeli tosi kovaan ääneen useasti, ja sen painokin oli noussut melko vähän muihin verrattuna. Tarkkailtiin sitten että se pääsee syömään kunnolla, ja on nyt ollutkin ihan hiljaa. Luulen että se itki nälkäänsä. Taistelu maidosta on kova, ja suurimmat pennut helposti jyräävät pienempiään pois nisältä. Nitaakin helpottaa, kun pienokaiset on tarpeeksi suuria syömään oikeaa ruokaa, mutta siihenkin menee vielä vähän aikaa.

 photo tummapieni_zps119d0dd6.jpg

 photo lemonbeltonnarttupieni_zpsa07160e6.jpg
lb nartulla on silmät jo ihan auki!

 photo nitavalvoopieni_zps66a8e8dd.jpg
Nita tarkkaili tiiviisti pentulaatikon laidalta kun sylitin pentuja..

Nita on ollut todella huomionkipeä, seuraa ja tuijottaa koko ajan. Oon kyllä yrittänyt enimmäkseen huomioida Nitaa, vaikka käyn katsomassa pentuja. Tiedän että se osaa olla kateellinen, etenkin minusta ja kyllä se useasti tukkii rapsuteltavaksi kun paijailee pentuja.

 photo nenupieni_zps71b26f3a.jpg

Aamulla löysinkin mun vierestä melko sikeästi nukkuvan koiran, mutta kun lähestyin ulko-ovea, johan tuli siihenkin vauhtia ja energiaa :D Ajattelin että tänään olisi hyvä päivä käyttää neiti kevyellä kävelylenkillä, kun sillä tuntuu seinät kaatuvan päälle. Ei Nita ole tottunut olemaan sisällä koko ajan, ja ulkoa sitä ei meinaakaan saada takaisin sisätiloihin.. Pennut alkaa kuitenkin olla jo sen ikäisiä että ne pärjää hyvin kävelyn mittaisen ajan kotona ilman emoakin. 

 photo kaumlpertynytpieni_zps9c31a162.jpg
Itkupilli

29.4.2013

Hömppää

Mulla on ollut jo pitkään säilössä kuvia joita en ole julkaissut. Nyt tuntui siltä, että näille olisi sopiva väli! Pentukuulumisia saatte viimeistään huomenna ;) Kuvailin joskus Nitan raskausaikana meidän tarvikkeita jne. Ne on melko yksivärisiä, mutta pitäähän mun prinsessoilla olla vaan pinkkiä..

 photo paperitpien_zps3a4b2c2f.jpg
Nitan paperit on vaaleanpunaisessa kansiossa, sininen on Maxin ja Moonan.

 photo lelutpien_zps40afb319.jpg
Lelukori

 photo naumlytelypieni_zps504881d4.jpg
Näyttelyhihnoja! Ketjuja käytän lähinnä virallisissa näyttelyissä, etenkin Nitalla tuota kultaista.

 photo ratiapieni_zps0c24c519.jpg
Ristomatti Ratian suunnittelemat valjaat, panta ja kolme hihnaa. 

 photo trimmi_zps8376d47a.jpg
Meidän säälittävät "trimmaus" / siistimisvälineet. Joku on näyttänyt kammalle vähän hammasta..

 photo takitpieni_zps21b16964.jpg
BF-takit. Meillä on vielä BOT-loimi, mutta se unohtui kuvien ajaksi treenilaukkuun

 photo pannatpieni_zps655ba636.jpg
Pantakokoelma. :)

 photo ruusukkeetpieni_zpse376f907.jpg
Seinälle on päässyt lähinnä tärkeimmät ja viralliset ruusukkeet. Keltainen on meidän ensimmäisistä agilitykisoista.. :)

 photo naksuttimetpieni_zps5907f7a6.jpg
Punkkipihdit ja kaksi naksutinta
 photo MISTYNUQ2pieni_zpsb0300611.jpg
Misty oli reipas kuvausapulainen... ;)
Näiden lisäksi naulakossa roikkuu tusina noutajahihnoja ja pari nahkahihnaa, mutta en niitä kuvannut tällä kertaa. Tylsä metalliset ruoka- ja juomakupit skippasin myös. Huomaatteko itse ostavanne koirille lähinnä saman värisiä tarvikkeita? Itse ainakin tykkään ostaa Mistylle ja Nitalle tiimipannat ja hihnat... :D

28.4.2013

KGP2013



Sänkipellon km-05 Max voitti viikonloppuna englanninsettereiden KGP2013 noutokilpailun jo kolmannen kerran! :) Ohjaajana kilpailussa isäni Hannu.

25.4.2013

Pennut 7vrk

Eilen tuli tosiaan täyteen 7vrk, eli yksi viikko! Ihania pikkuisia marsuja ne vielä on, mutta silti niitä jaksaa katsoa pitkään. Ja kuvata paljon. Mulla ei ole oikeastaan sen kummemmin kerrottavaa, mutta kuvasin tänään äidin avustuksella kaikki pennut  :) Kuvat tuttuun tapaan suurempina Flickrssä

 photo pentu1blogi_zpsa37c21b4.jpg
1. Lemon belton narttu
 photo pentu2blogi_zps778b2031.jpg
2. Blue belton uros
 photo pentu3blogi_zps6862d6a8.jpg
3. Lemon belton narttu
 photo pentu4blogi_zpscecbb543.jpg
4. Lemon belton uros
 photo pentu5blogi_zpscc7ea028.jpg
5. Blue belton narttu
 photo pentu6blogi_zps749eb97e.jpg
6. Lemon belton uros
 photo pentu7blogi_zps6b063285.jpg
7. Tricolour uros
 photo pentu8blogi_zpsdf86776e.jpg
8. Blue belton narttu
 photo pentu9blogi_zpsd5da8bc3.jpg
9. Tricolour narttu

23.4.2013

Pentujen painoja ja kuvia.

Nita on syönyt erittäin huonosti. Nappulat ei uppoa sitten millään, ja ollaankin syötetty neidille mm. jauhelihaa, maksaa ja paistettu ns. ravitsevia lättyjä. Soiteltiin eilen eläinlääkäriin, joka suositteli hakemaa kalkkitabletteja. Tabletit on Nitan mielestä ihan kamalia, ja on aikamoinen taisto saada se syömään niitä monta kappaletta päivässä. Vuoto on myös jatkunut, joten pitää seurata ettei koiralle nouse lämpö, jos nousee, epäillään kohtutulehdusta. Tänään Nita on kuitenkin ollut pirteämpi, ei ihme että väsyttää jos ei syö mitään..

Nita täytti sunnuntaina 21.4 viisi vuotta! Pentuhälinässä se vähän unohtui. :) Tässä kuva pikkuisesta, n. 6 viikon ikäisestä Nitasta synttäreiden kunniaksi.

 photo P6090072.jpg

Pennut voi hyvin, ja painot nousee. Suurimmat on päässeet 500g painoon :). Eilen päivällä koko perhe oli nukkunut parin tunnin päikkärit todella sikeästi, ja kun Nita sitten heräsi alkoi ihan järkyttävä huuto ja meteli. Yhdeksän nälkäistä englannisetteriä yritti kilvan päästä parhaimmille nisille. Moonakin säikähti ja oli salamana pentulaatikolla katsomassa, että mikä siellä on hätänä. Onneksi Nita ei reagoinut Moonan läsnäoloon mitenkään erityisesti.

 photo kuikuileepieni_zpsc3758308.jpg
Pennut alkaa olemaan aktiivisempia..

 photo meidaumlnpieni_zps685562a1.jpg
Tricolournarttu, joka saattaa jäädä meille

 photo nukkuupieni_zpsc308a0f5.jpg
Ruskeavalkoisilla on aika suuriakin "sävyeroja"..

 photo vaaleapieni_zps17166b8b.jpg
Mun suosikki!

Otin kuvan isän tekemästä taulukostakin, jos jotakuta kiinnostaa enemmän:

 photo painotpieni_zps5992036e.jpg
Kuva suurempana TÄÄLLÄ

Pentujen värityksetkin on aikalailla selvillä, kuten tuosta listasta saattaa huomata. Mustavalkoisista ei tietysti voi olla vielä 100% varma, sillä ruskea väri voi näkyä vasta vähän myöhemmin. Kolmella on kuitenkin selvästi ruskeaa poskissa :) Tähän vielä lyhenteiden merkitykset
LB =  Lemon belton
BB = Blue belton
TRIC = Tricolour

Tänne blogiin en viitsi ihan päivittäin kirjoitella perus "paino on noussut" -päivityksiä, mutta facebooksivuille päivittyy uusimmat kuvat yms. ensimmäisenä :)

21.4.2013

Pentujen kuulumisia videolla!

Pentujen kanssa ensimmäiset päivät on sujuneet ihan hyvin. Nita on ollut aikamoinen teräsmamma, ja pentujan nukkuessa se on mielellään mun huoneessa ja on jopa innostunut vähän leikkimään leluillakin. Se myös nauttii kun saa olla ulkona hieman pidempään. Nita veti myös aikamoiset itkupotkuraivarit kun sitä ei huolittu metsälle. Voitte kuvitella sen katkeran itkun, kun isä lähti metsäkamppeissa Maxin ja Moonan kanssa ovesta..

Ainoastaan se ei ole suostunut syömään juuri mitään, etenkään nappuloita. Kädestä syötettynä sille kelpaa maksa ja jauheliha sekä pannukakut. Pääasia kuitenkin on, että maidontulo ei lakkaa.

Nita on vienyt ahkerasti erästä kissapehmoa pentulaatikkoon. Uskon että lelun äänet aiheuttaa sen että Nita luulee pehmolelua yhdeksi pennuksi.. Moona on myös edelleen turhan innokas pentujen suhteen ja yrittää päästä pentulaatikolle heti kun silmä välttää. Maxia kiinnostaa myös, mutta ihan toisista syistä: huoneessa, jossa pennut ovat, on myös Nitan ruokakulho joka on täynnä hyvää ruokaa. Max auttaisi enemmän kuin mielellään kupin tyhjentämisessä.. :D

 photo tassuttaivaallepieni_zps046f56c6.jpg
Masu täynnä!

 photo perhepieni_zps16302ed5.jpg
Perhe

 photo nitajavauvapieni_zpsad676df8.jpg
Nitaakin nukuttaa.

18.4.2013

R-pentue

Eilisen illan ja yön aikana Nitalle syntyi 9 (5n+4u) eloisaa englannisetteripentua, ja kaikki vaikuttavat terveiltä sekä todella eloisilta. Vielä pari päivää ovat tietysti kriittisiä, mutta toivon ja uskon että kaikki menee hyvin. Kuvat löytyy TÄÄLTÄ suurempina!

 photo kaikkipieni-1_zpsc63d3edf.jpg
Koko sakki

Kesiviikkoaamuna kuuden aikaan aamulla herätessäni koira oli melko levoton, petaili petiään ja huohotteli mutta rauhoittui välillä. Lähdin itse töihin ja äiti jäi seuraamaan koiraa. Koko päivä oli ollut yhtä ulkona ramppaamista ja petaamista, mutta kuitenkin välillä koira rauhoittui pitkäksikin aikaa. Töistä kotiin tullessa Moona yritti kaiken aikaa mennä pentulaatikkoon nukkumaan, ja jouduimme kieltää sitä. Nita oli edelleen aika levoton.

 photo aamunaumlkypieni_zps8fd4b6af.jpg
Aamunäkymä. Nita ei jaksanut nostaa edes päätään.. 

Kahdeksan aikaan Nita tuli mun huoneeseen nukkumaan sängylle ja vaikutti rennolta. Jossain vaiheessa aloin kuuntelemaan että koira hengitti hieman raskaammin ja yritin saada Nitan lähtemään kanssani pentulaatikkoon. Se ei kuitenkaan suostunut hyppäämään sängyltä alas, joten huikkasin äidin apuun. Siinä vaiheessa pentu oli jo tullut puoliksi ulos, joten jouduttiin kantamaan Nita huoneeseen jossa pentulaatikko sijaitsi. Koira oli hämmentynyt, mutta alkoi kuitenkin putsaamaan pentua hyvin. Henkeä pidätellen odotettiin, että pentu alkoi liikkumaan ja pian ensimmäiset kiljaisut kuuluikin. Nita lähinnä tuijotti vinkuvaa otusta häkeltyneenä, mutta alkoi pienellä avustuksella imettämään sitä.

15 minuutin kuluttua syntyikin jo seuraava, ja Nita meinasi vähän hätääntyä mutta rauhoittui aika nopeasti, ja putsasi pennun itse. Loputkin tulivat aika tiukalla aikataululla joten jouduttiin vähän auttaa pentujen lämpimänä pitämisessä ja kuivaamisessa. Kolmas pentu oli pitkään melko eloton, mutta hieromalla ja lämmittämisellä sekin virkosi. 

 photo mustatpieni_zps1562d377.jpg

 photo soumlpoumlpieni_zps8d1537e7.jpg

Kaikenkaikkiaan synnytys sujui ihan hyvin, vaikkakin eri tavalla kuin Mistyllä ja Moonalla. En tiedä, vaikuttaako tuo todella hyvä lihaskunto siihen, että pennut syntyivät lähes huomaamattomasti. Nita ei juuri ponnistellut, petaillut tai vaikuttanut kovin kipeältä. Tuntui, että niitä vain syntyi... Aamulla Nita kävi reippaasti kaksi kertaa ulkona tarpeillaan, ja on antanut meidän koskea (punnita, tarkistaa sukupuolet, vaihtaa alustat) pentuihin. Moona piti aina maaritella ulos, ja sieltäkin se suorastaan syöksyi takaisin pentujen luokse. Se ei myöskään päästänyt ensimmäisenä päivänä muuta kuin äitini pentujen lähelle.

Tässä vähän painoja ja syntymisaikoja sekä värijakaumaa ja sukupuolta.. :)

1. 20:15 ruskeavalkoinen narttu 267g
2. 20:30 mustavalkoinen uros 300g
3. 20:44 ruskeavalkoinen narttu 268g
4. 21:55 ruskeavalkoinen uros 220g
5. 22:18 mustavalkoinen narttu 215g
6. 23:16 ruskeavalkoinen uros 320g
7. 00:10 mustavalkoinen uros 300g
8. 00:23 mustavalkoinen narttu 255g
9. 01:14 mustavalkoinen narttu 230g

 photo imettaumlaumlpieni_zps3ec4ba89.jpg

Moona oli alusta alkaen sinnikkäästi oven takana, aluksi kuunteli pentujen ääniä ja lopulta se jo hakkasi tassulla ovea. Jouduin komentamaan sen pois, ja vielä aamullakin ollaan saatu paheksuvia mulkaisuja siltä suunnalta. Nita ei tykkää jos oven sulkee, se haluaa heti pois huoneesta, joten ollaan pidetty ovea raollaan. Heti jos silmä välttää, on Moona-täti oven takana, yrittämässä pentujen luokse. Se joutuikin tänään ulkotarhaan, että pennut ja tuore emä saavat olla rauhassa yli innokkaalta hoitajalta.. No, ainakin on varahoitaja kun pentujakin on noin suuri määrä. Uskon kyllä että Nita selviää hyvin itsekin, kunhan vain syö ja malttaa levätä. Voin kertoa, etten ole koskaan nähnyt sitä niin rauhallisena kuin tänäaamuna. Nitasta ei helposti virta lopu. 

 photo pienetiso_zpsa05b9562.jpg

Vaikea vieläkin uskoa, että mun ikuisella pennulla on nyt omat pennut... :)

17.4.2013

Tuplajuhlat


Rakas Misty täytti tänään (17.4) 13 vuotta! Toivottavasti saadaan nauttia vielä monista yhteisistä hetkistä. Kuvakin on ihan tuore, sillä kävin ottamassa sen tänään ennen pimeää. Misty nautti kun sai palkkioksi nakkeja, ihan vain pönöttämällä kameran edessä. ;)

Mistystä tuli myös kuudennen kerran isoäiti, sillä Nitan synnytys alkoi kahdeksan jälkeen. Siitä kuitenkin lisää huomenna kuvin.

EDIT. Miksi blogger vammaa ja muuttaa tekstin epämääräiseksi sekamelskaksi. Toimiiko teillä?
EDIT2. Löysin vian, johtui ilmeisesti siitä sydämestä, että blogger sekosi koska havaitsi "tuntemattoman html-koodin"....


12.4.2013

Pikainen päivitys


Pyrin välttämään huonolaatuisia kuvia blogissani, mutta tässä pikapäivityksenä puhelimella napattu kuva Nitasta ja masusta. Pikku-Nitat ja pikku-Dimit möyrivät kovasti, ja liike tuntuu (& näkyy!) selvästi. Neidillä alkaa olemaan jo aika tukalat oltavat. Huomenna, 13.4 on laskettu aika ensimmäisestä astumisesta.

Olen menossa koko viikonlopuksi Vaasa KV töihin pyörittämään kehää. Ymmärtääköhän tuomari, jos vilkuilen vähän väliä puhelinta.... :D

1.4.2013

M&M 9v.

Eilen, 31.3 Max ja Moona täyttivät 9 vuotta. Tuntuu hassulta, että nekin ovat jo tuon ikäisiä!

Molemmat ovat olleet aivan loistavia koiria niin metsästyksessä kuin kotosallakin. Max oli erittäin varhaiskypsä, ja menestyi nuorempana kokeissa sekä ansaitsi kultamalja 2005 tittelin. Moona näytti kyntensä hieman vanhempana, ja on pari viime syksyä napannut tuloksen lähes jokaisesta kokeesta johon osallistui.

Kisakentät on jätetty jo nuoremmille, mutta toivottavasti saadaan vielä nauttia "kaksosten" kanssa monista vuosista. :)

 photo maxjamoona_zpsd2a9251b.jpg

 photo maxjamoona2_zpsb9622e67.jpg

 photo maxjamoona3_zps42c9c1d1.jpg

 photo maxpieni_zps14adb265.jpg

 photo moona2-3_zps2195337e.jpg