25.3.2015

Kun väkivahva kevät puhkeaa ja aamu kantaa rautahaarniskaa

Jokin aika sitten Nitalta testattiin  prcd-pra eli "Etenevä verkkokalvon surkastuma". Tarkoituksen oli selvittää R-pentueen (Nita x Hangman's Grave Digger) PRA. Norjasta kantautui eilen erittäin ikävät tulokset, joihin en ainakaan henkilökohtaisesti ollut varautunut. Nitan todettiin sairastavan tätä ikävää silmäsairautta (PRA4), mikä käytännössä tarkoittaa sitä että koira saattaa sokeututua iän myötä.

 photo rakkainpieni_zps3qtvtj8g.jpg


Itse ainakin aluksi säikähdin tosi paljon, koska en tunne kyseistä sairautta juuri ollenkaan. En myöskään odottanut mitään negatiivista tulosta kuten aikaisemmin mainitsin. Olin jostain syystä ihan varma, että tulos olisi positiivisempi.

Nyt olen hieman lueskellut aiheesta, mutta kyllä fiilikset on silti olleet melko lohduttomat. PRA:han kun ei ole minkäänlaista hoitokeinoa. Toki sokeakin koira pärjää tutussa ympäristössä, mutta onhan se silti kamala ajatus. Voi tietenkin olla, ettei sairaus ehdi vaivaamaan koiraa sen koko elämän aikana.

 photo rakkain2pieni_zps3y2qgphh.jpg

Näin ollen Nitan pentuesuunnitelmakin mitätöitiin Olin ehtinyt tietenkin jo innostua pennuista ja keksinyt pitkän listan nimiäkin. Asia toki harmittaa, mutta pennut eivät ole suurin murhe.

Tuli tietysti ihan kamala ikävä tuota äärettömän tärkeää otusta.

11 kommenttia:

  1. sitä terveyttä arvostaa todella vasta sitten - kun sen menettää. siksi mullakin kävi kurko viime viikolla luustokuvissa vaikkei sillä koiralla olekaan vetokoirallisesti mitään arvoa. kaikki koirat on käyny ja dimmulta sillon löyty se spondyloosi....

    VastaaPoista
  2. Tää on kyllä niin paska uutinen ettei tosikaan.

    VastaaPoista
  3. Siis prcd-pra:n geenitestikö? Harmillista aina, jos joku sairaaksi todetaan, eihän sitä mukava ole odotella tulevaa, vaikka vielä silmissä mitään näkyisikään. :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo juurikin tuo! Mulla ei taida olla ihan vielä termit hallussa. Selvisi että Nitan pentueesta kaikki ovat kantajia, mikä estää myös niiden jalostuskäytön. Tämä uutinen romutti monta pentusuunnitelmaa. Täytyy vaan toivoa, ettei tämä sairaus ehdi kovin paljoa etenemään Nitan elämän aikana.

      Poista
    2. Onko settereillä erilaiset käytännöt tuon kantajuuden suhteen, kun lapinkoirilla ainakin kantajia saa käyttää jalostukseen sellaisten koirien kanssa, jotka ovat geenitestillä terveeksi todettuja, koska niiden pennuista ei voi tulla sairaita. Lapinkoirilla jalostustoimikunnan hyväksymiä ovat siis terve-terve, terve-kantaja, terve-tutkimaton yhdistelmät.

      Poista
    3. Ei ole varsinaisesti vielä mitään sääntöjä. Uusi jalostuksen tavoiteohjelma/pevisa hyväksyttiin englanninsetterijaoksessa vasta vähän aikaa sitten ja on kai nyt matkalla kennelliittoon. Enkä usko että kantaja/terve, sairas/terve yhdistelmissä on mitään ongelmaa, mutta me ei itse haluta vaan käyttää Nitaa sen vuoksi enää jalostukseen. Ja olisihan se vähän hölmöäkin, kun nyt selvisi että on sairas ja siltä jo yhdeksän pentua löytyy. Toki kasvattien jalostuskäyttö ei ole meidän hallinnassa, mutta ainakin yksi uroksen omistaja päätti olla käyttämättä koiraansa vaikka onkin "vain" kantaja.

      Jännä nähdä miten nämä hommat etenee. Olen itse nyt paneutunut aiheeseen hieman paremmin ja ehkä kirjoittelen vielä myöhemmin postauksen aiheesta :)

      Poista
    4. Ja piti vielä lisätä, että tämä tutkimus ei ole aikaisemmin ollut pakollinen tai edes kovinkaan pinnalla. Vasta muutamia koiria on nyt tutkittu ja asiaan on paneuduttu.

      Poista
    5. Sairaita ei tietty tosiaan kannata enää jalostukseen käyttää, lapinkoirillakaan sitä ei suositella. Mutta kantajien kohdalla ainakin lapinkoirilla oli kyse siitä, että jos pelkästään terveitä käytettäisiin, niin jalostusmateriaali vähenisi aika paljon, ja kantajia on kuitenkin turvallista käyttää terveiden kanssa. Ensisijainen tavoite on, että geneettisesti sairaita ei enää syntyisi. Tietenkin, jos näillä settereillä vielä tutkimustuloksia on vasta vähän ja siten moni jalostuskäytössä oleva koira tutkimaton, niin sellaisiin ei kannata tietty kantajaa yhdistää, joten sikäli ymmärrän, ettei niitä voi käyttää. Lapinkoirissa tutkittuja on muutaman vuoden aika kertynyt jo isot määrät.

      Mutta tsempit teille edelläkävijöille, jos tosiaan ei settereillä vielä montaa tutkittua ole. :)

      Poista
    6. Kiitos! Lueskelin tossa vähän matskuja (Linkki jos kiinnostaa: http://www.kkk-hhs.fi/enkut/Tiedostot/ES_JTO_2016-2020.pdf s. 39-40) niin vuonna 2014 testattu 20 enkkua joista 5 oli kantajia ja yksi sairas. Tänä vuonna varmaan aletaan testaamaan koiria enemmän.

      Meilläkin tuo kanta jää tosi pieneksi (siis käyttöenkkupuolella) jos kantajat jätettäisiin pois kuvioista. Eiköhän tämäkin ala pikkuhiljaa selkenemään kun tietoa saadaan lisää :)

      Poista