13.10.2015

Nitan sairastelut

Nitaretkeilee


Koiran omistamisessa kamalinta on se, kun nelijalkainen sairastaa. Sitä tuntee itsensä niin avuttomaksi kun toinen on kipeä. Etkä voi edes kertoa, että kunhan otat kiltisti lääkkeitä, niin pian olet terve.

Meillä ei onneksi mitään kovin vakavaa ole ollut, mutta Nita on silti ollut kipeä ja apaattinen. Kuukausi sitten Nita alkoi siristelemään vasenta silmäänsä, joka punoitti kamalasti. Lähdettiin eläinlääkäriin, jossa koiralle todettiin silmätulehdus. Tutkimus oli kamala, minun teki todella pahaa katsoa. Nita istui pöydällä niin kiltisti, vaikka silmään kaadettiin kaikenlaisia aineita, tökittiin ja käänneltiin pumpulipuikoilla. Saatiin kolmen viikon silmätippakuuri. Nita on onneksi tässäkin asiassa niin helppo koira, ja antoi kiltisti minun hoitaa itseään.

nitansilmätulehdus
Silmätipat laajensivat pupillin järkyttävän kokoiseksi
Silmä alkoi parantua, ja koirakin tuntui virkistyvän. Se oli mielestäni ollut hyvin flegmaattinen, mutta en osaa sanoa oliko Nita väsynyt/möksähtänyt pennun tulosta, vai johtuiko se silmästä. Kuuri loppui maanantaina 28.9, ja kaikki näytti hyvältä. Kunnes saman viikon perjantai-iltana huomaan Nitan taas siristelevän silmäänsä. Päätän seurata tilannetta, mutta lauantaina lähdettiinkin käymään päivystyksessä koska Nita ei pitänyt silmäänsä ollenkaan auki.

Tällä kertaa samasta silmästä löytyi haava. Huoh! Siihenkin vaivaan saimme taas silmätipat, tällä kertaa onneksi vain muutaman päivän kuurin. Aloin jo hieman huolestua, ettei silmä parane ollenkaan, mutta loppuviikosta alkoi jo näyttää huomattavasti paremmalta. 

Nyt silmä on ollut jo täysin normaali, Nita ei yhtään siristele sitä. On kyllä helpottunut olo, ja toivotaan, ettei näitä eläinlääkärireissuja nyt vähään aikaan tulisi. Nitahan on geneettisesti sairas PRA-rcd4 silmäsairauteen, ja nämä silmäongelmat tuntuivat siksikin niin kurjalta. Eläinlääkäri tarkisti samalla tuon PRA:n tilan, ja huomasi hyvin pieniä muutoksia Nitan silmissä. Vaikka tieto lisääkin tuskaa, ei kuitenkaan tarvitse arvailla ja miettiä, millä vauhdilla PRA-rcd4 etenee.

2 kommenttia:

  1. Silmätulehdukset on kyl tosi ikäviä.:( Elsallaki ollut pariin kertaan. Mua ällöttää ihan hirveesti ku eläinlääkäri ottaa pinseteillä sen vilkkuluomen ja katsoo sen alle. Hrrrr.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep. Toivottavasti kuitenkin saadaan nyt huokaista helpotuksesta :) Tutkimukset näyttää tosi ikävältä..

      Poista