20.4.2015

Tuulin kehitys

Huomaa kyllä, miten tärkeää koiran osaaminen näyttelyissäkin on! Tärkeää lähinnä siksi, että niin koiralla kuin hihnan toisella päälläkin olisi parempi fiilis. Vaikka tulokset ei välttämättä olisi huimia, niin itselle ainakin tulee tosi hyvä olo kun yhteistyö onnistuu ja koiralla on kivaa.

Halusin tulla jakamaan vielä muutaman kuvan Tuulin kehityksestä meidän vasta-alkaneen näyttelyuran taipaleelta.

Tässä pari kuvaa viime syksyltä, kun Tuuli oli 7kk ikäinen ja osallistuttiin Seinäjoen KR:ssä pentuluokkaan. Silloin koira oli todella reipas ja iloinen, ei tuntunut stressaavan yhtään uudesta tilanteesta.

 photo tuksukehaumlssaumlpieni_zpshox50ksg.jpg


 photo susanna 2_zpshwbtfeer.jpg
Kuva: Taija Linna
Olen kyllä aika vahvasti sitä mieltä, että Kajaanin pallohalli on ihan hirveä. Tamminäyttely itsessään on kiva tapahtuma, mutta herkälle koiralle se paikka ei oikein sovi. Kaikki paniikki alkoi jo sisäänkäynnistä, jossa hullu määrä porukkaa tungettiin "tunneliin". Miehet huusivat kunnon armeijakomentoja, ja meno oli kuin jossain maailmanloppuelokuvassa. Voitte vain kuvitella, miten lukkoon Tuuli meni. Kehässä meno oli aika kamalaa, ja olin surullinen koiran puolesta.

 photo 096 Medium_zpsxruuvjdk.jpg

 photo 056 Medium_zpslu2jbfof.jpg

Sitten olikin muutaman kuukauden tauko näyttelyistä. Käytiin parissa mätsärissä, ja Kajaanista oli selkeästi jäänyt ikävä muistijälki koiralle. Saatiin treenattua Vaasaa varten asiat ihan hyvin, mutta kyllä koiran jännityksen huomasi. Tuomarikin mainitsi arvostelussa, että koira kaipaa itsevarmuutta. Tuuli reagoi todella vahvasti asetteluun, ja paineistui siitä. Se ei vapaastikaan esiintynyt kovinkaan reippaasti. Selkeää edistystä edellisiin mätsäreihin verrattuna oli kuitenkin havaittavissa.

 photo Tuuli1_zpssjyakdbh.jpg
Kuva: Taija Linna

 photo tuuli 3_zps2sbxida5.jpg
Kuva: Taija Linna
Viikonloppuna Kihniön ryhmänäyttelyssä tehtiin jo lähes läpimurto! Koira esiintyi tosi reippaasti eikä välittänyt edes mittauksesta yhtään. Häntäkin saatiin pois sieltä pyllystä. :D Huomaa kyllä, että Tuulin kroppa ei ole vielä valmis, ja vapaasti seisottaminen ei ole sille paras vaihtoehto. Nuoret koirat vääntävät itsensä helposti hassuihin asentoihin, vaikka olisivatkin ihan tasapainoisesti rakentuneita.

 photo kehaumlssauml2_pieni_zpsunesav1h.jpg

 photo tuulikehaumlssauml_pieni_zpsfingtrvk.jpg

Tässä vielä liikekuva viikonlopun näytelmistä. Liikkeissä toivoisin sen olevan vapautuneempi, mutta uskon myös kropan keskeneräisen kehityksen vaikuttavan asiaan. Sillä on vielä kovin pentumaiset liikkeet.

 photo IMG_8736_zpsjdqavnax.jpg
Kuva: Taija Linna
Mitäs mieltä olette siellä ruudun toisella puolella? Toki tehtävääkin on vielä, sillä musta ainakin olisi ihan mahtavaa jos Tuuli esiintyisi samalla "Ahh minä olen niin kaunis" -asenteella kuin Nita :D.

9 kommenttia:

 1. Koiran ilmeessä on ainakin päivänselvä parannus entiseen. Ryhmiskuvissa ei paista silmänvalkuaiset tai hermostunut kieli ja häntäkin on tosiaan siellä missä kuuluu. :)

  Tekstin ekalle kappaleelle kompsit. En tiedä, miten yleistä näyttelymaailmassa on treenata harrastuspuolella kohtalaisen yleisiä alusta- ja ympäristöjuttuja ja ylipäätään kouluttaa koiraa, mutta mun näyttelypiipahdusten perusteella siitä ei olisi monille kuin isoa hyötyä, vaikka koira "vain vähän jännittäisi" tms. Taitava koira on iloinen koira. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi :) Hyviä huomioita. Kajaanissakin oli ihan jäätävän kylmä, ja koira vaan läähätti.

   Minäkään en tuota näyttelypuolta niin hyvin tunne. Jaksan aina paasata "mettämiehille" että ei oo reilua viedä koiraa kehään ja olettaa että se osaisi ilman harjoittelua! Koira vaan hämmentyy/säikähtää, kun ei tiedä mitä siltä odotetaan. Paljon parempi kokemus molemmille, kun on vähän viitsitty treenata vaikka tarkoituksena olisi hakea vain menolippu kokeisiin :D

   Poista
 2. Voi Tuuli, se näyttää kyllä noissa Kajaani-kuvissa tosi stressaantuneelta! Ei tosin ihmekään, kun se paikkana nyt on mitä on. Mutta on se vaan niiiin paljon rennomman ja itsevarmemman oloinen uudemmissa otoksissa :)
  Well done!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, raukkaparka oli stressaantunut monta tuntia näyttelyn jälkeenkin :( ja tänks!

   Poista
 3. Dimmuhan on kans ollu pallohallissa ihan paskahousussa, se oli JH:ssa ja märisi siellä niin että junnuhandleri sai tehä kaikkensa että koira ei märissy ja vapissu kehässä. Hankale sanoa edistystä kuvien perusteella, aina pitäs nähä elävää kuvaa :) Mutta minusta koirat näyttää paremmalta kun ne saa seistä vapaasti, mikäli koero vaan siihen oppii ja osaa asetella itsensä edustavasti. Venus menee jäykäksi ja semmoseksi karpinselkäiseksi kun sitä asettelee. Etuset voin asetella niinkö edestäpäin, takajalat se yleensä nakkaa sopivasti ei rungon alle eikä liian taakse. Tykkään että koiralla on etujalat samassa linjassa, takaset voi vähän harottaa.

  Tuulin ilme on kyllä reipastunut hurjasti loppukuvia kohden! :) Että ei muutaku paljon vapaata liikuntaa että liikkeet ja lihaksisto kehittyy, pentumaisuus lähtee sitte kun järki ja karva kasvaa samaan päähän :)

  Koirasta riippuen minä korjaan asentoa niiltä joko hihnalla tai sitte omalla liikkeellä. Olen vapaan seisotuksen ihmisie, huskeilla se onnistuu. Seisojilla on hankalempi keissi! Mutta tsemppiä harjoituksiin ja paljon reeniä! Venuksen kohalla huomannu sen, että sen kanssa pitää juosta todella lujaa että sen todelliset liikkeet tulee esille. Hyvä ettei mee mutkassa nurin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Dimmu parka! Meillä koirat juoksee vapaasti päivittäin ja Tuulilla on ihan jäätävät lihakset :D kropan käyttö vaan on vielä kömpelöä ja huomaa vapaanakin miten iso ero sen liikkeessä on vanhempiin koiriin.

   Itesekin tykkään seisottaa koirat vapaasti, Nitaa en ole koskaan asetellut. Nää nuoret vaan vääntää ittensä välillä nii outoihin asentoihin että pitää avustaa :D Nitankin kanssa juostaan tosi kovaa, mutta sekin riippuu aina koirasta! Louhio käski mun mennä tosi hitaasti tuulin kanssa, vaikka tuntui ettei vauhti ollut alunperinkään edes kova. Mutta tommonen kokenut konkari varmasti näkee, miten liikeet tulee parhaiten esiin. Mene ja tiedä :)

   Poista
  2. Noniin justiisa, elikkä aikaa ja reeniä vaan :)

   Poista